NADZIENIE:
• 20 dag kaszy gryczanej
• 15 dag boczku wędzonego
• 25 dag cebuli
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• sól
• pieprz
CIASTO:
• 2 szkl mąki wielozbożowej
• jajko
• 2 łyżki oleju, sól
NADZIENIE: kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodajemy obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. Jajka kroimy razem z boczkiem i cebulą, dodajemy posiekaną natkę i łączymy z kaszą, mieszamy, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
CIASTO: mąkę wsypujemy do miski, zalewamy (zaparzamy) 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody i mieszamy łyżką. Studzimy, dodajemy jajko, olej i szczyptę soli. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.