• 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania,
• ok. 3/4 szklanki ciepłej wody,
• sól,
• opcjonalnie: 2 łyżki oleju lub oliwy, ulubione przypraw
Do miski wsyp mąkę i dodaj do niej sól (a także przyprawy, jeśli ich używasz). Wszystko rozmieszaj. Następnie wlej olej bądź oliwę, a potem powoli wlewaj wodę, jednocześnie zagniatając ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne. Zagnieć je w kulkę, a następnie podziel na mniejsze części. Podsyp je mąką i rozwałkuj na cienki placuszek. Weź patelnię i porządnie ją rozgrzej. Następnie zmniejsz ogień i połóż surowy podpłomyk. Smaż bez użycia tłuszczu, aż będzie ładnie zrumieniony po obu stronach. Podczas smażenia będą powstawać bąble – warto przekłuwać je, by podpłomyki pozostały płaskie i nie przypalały się za mocno. Gotowe
Na zdjęciu nasz podpłomyk z pieca pizzowego – jest zupełnie inny w smaku niż taki z patelni. Jak bardzo się różni? Zapraszamy do Piwnicy Kulinarnej – sami możecie to ocenić:)